Jak zacząć liczyć kalorie?
Najważniejsze jest, aby wyliczyć podstawowe i ponadpodstawowe zapotrzebowanie energetyczne. Możemy do tego celu użyć najbardziej znanego wzoru Harissa i Benedicta. Pisałam już o tym tutaj.
Dla przypomnienia, wzór na podstawową przemianę materii:
wzór PPM dla kobiet: 665,1 + 9,567xM + 1,85xW - 4,68xL =?
wzór PPM dla mężczyzn: 66,47 + 13,7xM + 5,0xW - 6,76xL =?
gdzie:
M-oznacza masę ciała w kilogramach
W-wzrost w centymetrach
L-wiek w latach
Całkowitą przemianę materii obliczamy wg wzoru:
PPM x współczynnik aktywności fizycznej = ?
Współczynnik aktywności fizycznej:
Następnie wyliczamy procentowy rozkład na poszczególne składniki odżywcze, tzn. białka, tłuszcze i węglowodany:
WĘGLOWODANY
|
50-60 %
|
300 – 340g
|
BIAŁKO
|
około15%
|
< 80g
|
TŁUSZCZE
|
około30%
|
75 – 80 g
|
Przy diecie około 2000 – 2500 kcal/dobę
|
Skąd wiemy ile jest kalorii, białek, tłuszczy i węglowodanów w poszczególnych produktach?
Do tego celu możemy wykorzystywać tablice kaloryczne, są również różnego rodzaju portale, na których znajdziemy informacje o kaloriach. Świetną stroną jest http://www.ilewazy.pl/ .
Ja też ostatnio staram się wypróbowywać aplikacje na komórkę, które mi pomagają w oszacowaniu zjadanych przeze mnie w ciągu dnia kalorii. Polecam serdecznie korzystać z takich aplikacji.
Dodatkowo czytajmy też etykiety, które są na każdym produkcie z tyłu opakowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz