Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Dzień Zdrowego Śniadania

8 listopada - Dzień Zdrowego Śniadania

czwartek, 5 listopada 2015

Licz kalorie :)



                                               
Jak zacząć liczyć kalorie?


       Najważniejsze jest, aby wyliczyć podstawowe i ponadpodstawowe zapotrzebowanie energetyczne. Możemy do tego celu użyć najbardziej znanego wzoru Harissa i Benedicta. Pisałam już o tym tutaj.


Dla przypomnienia, wzór na podstawową przemianę materii:
wzór PPM dla kobiet:          665,1 + 9,567xM + 1,85xW - 4,68xL =?
wzór PPM dla mężczyzn:    66,47 + 13,7xM + 5,0xW - 6,76xL =?

gdzie:

M-oznacza masę ciała w kilogramach
W-wzrost w centymetrach
L-wiek w latach

Całkowitą przemianę materii obliczamy wg wzoru:

PPM x współczynnik aktywności fizycznej = ?

Współczynnik aktywności fizycznej:
  • 1,4 - dla osób o niskiej aktywności fizycznej
  • 1,7 - dla osób o średniej aktywności fizycznej
  • 2,0-dla osób o wysokiej aktywności fizycznej (sportowcy, ludzie ciężko pracujący fizycznie)
Następnie wyliczamy procentowy rozkład na poszczególne składniki odżywcze, tzn. białka, tłuszcze i węglowodany:

WĘGLOWODANY     
50-60 %
300 – 340g
BIAŁKO 
około15%
< 80g
TŁUSZCZE 
około30%
75 – 80 g

Przy diecie około 2000 – 2500 kcal/dobę





  

O białkach i węglowodanach pisałam tutj tutaj.
Skąd wiemy ile jest kalorii, białek, tłuszczy i węglowodanów w poszczególnych produktach?

      Do tego celu możemy wykorzystywać tablice kaloryczne, są również różnego rodzaju portale, na których znajdziemy informacje o kaloriach. Świetną stroną jest http://www.ilewazy.pl/ .

      Ja też ostatnio staram się wypróbowywać aplikacje na komórkę, które mi pomagają w oszacowaniu zjadanych przeze mnie w ciągu dnia kalorii. Polecam serdecznie korzystać z takich aplikacji. 
          Dodatkowo czytajmy też etykiety, które są na każdym produkcie z tyłu opakowania.     







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz