Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Dzień Zdrowego Śniadania

8 listopada - Dzień Zdrowego Śniadania

wtorek, 3 listopada 2015

Czego brakuje w diecie nastolatków?

Za dużo słodyczy, za mało witamin – tak w dużym skrócie można podsumować dietę polskich nastolatków. Jakie błędy popełniają najczęściej?


Do najczęściej wymienianych błędów w jadłospisie osób nastoletnich eksperci zaliczają mało urozmaiconą dietę i nieregularne spożywanie posiłków. Przeciętny nastolatek bardzo często rezygnuje z najważniejszego posiłku dnia - śniadania. Młodzi ludzie za często sięgają po słodycze (zwłaszcza batony, pączki i słodkie gazowane napoje oraz chipsy), a za rzadko jedzą warzywa i owoce czy piją soki.

Dorastające dziewczęta zwykle przesadnie dbają w tym czasie o figurę, rezygnując z posiłków, ale zastępując je przekąskami - w efekcie ani nie troszczą się właściwie o sylwetkę ani o urodę. Taki sposób odżywiania pozbawiony jest witamin i składników mineralnych, za to bogata w tłuszcz i cukier to istny zabójca dla rozwijającego się organizmu.
Chłopcy za często piją napoje gazowane i energetyzujące oraz odwiedzają bary fast-food, zastępując obiad solidną porcją frytek i ociekających tłuszczem hamburgerów.


Młodzież zbyt rzadko sięga po produkty zawierające błonnik, witaminy czy składniki mineralne, zwłaszcza wapń, bardzo ważny w wieku dorastania. Wśród najczęściej wymienianych niedoborów witamin w diecie młodzieży należy wymienić witaminę D (spowodowaną za rzadkim spożyciem ryb), u dziewcząt dodatkowo brakuje potasu, witaminy C i kwasu foliowego (co wynika z braku w diecie warzyw i owoców).
W diecie młodzieży występuje natomiast zbyt duża zawartość tłuszczu i sodu (dodawanie soli kuchennej do potraw w domu oraz spożywanie w nadmiernej ilości żywności przetworzonej).  Efektem tych błedów w żywieniu, oprócz niedoborów, może być nadwaga i otyłość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz