Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Dzień Zdrowego Śniadania

8 listopada - Dzień Zdrowego Śniadania

czwartek, 5 listopada 2015

Pamietaj !

Śniadanie – definicja i jego znaczenie dla zdrowia

Śniadanie to pierwszy posiłek w ciągu dnia. Ta cecha jest powszechnie uznawanym i akceptowanym atrybutem tego posiłku. Różnorodność odżywiania na całym świecie utrudnia opracowanie jednej, uniwersalnej definicji. Dobór produktów i zwyczaje śniadaniowe ludzi żyjących w różnych krajach są zdecydowanie odmienne i zależą od dostępu do żywności, od tradycji i warunków życia.
Tradycyjne śniadanie Polaka to zazwyczaj kanapki z wędliną lub serem i herbata, śniadanie Francuza to bagietka z dżemem lub rogalik i kawa, zaś śniadanie Chińczyka to ryż z warzywami lub pierogi i zielona herbata.
Generalnie śniadanie jest definiowane jako pierwszy posiłek w ciągu dnia i oznacza spożywanie żywności o konsystencji stałej w ilości większej niż „śladowa” w godzinach porannych. 




Wyróżnikiem śniadania jest jedzenie żywności o konsystencji stałej. Najczęściej składa się z jednego lub kilku produktów o różnym składzie oraz napoju. Jest to zazwyczaj żywność typowa dla danej kultury i społeczności, ale nie kwestionuje się spożywania żywności mniej typowej, co wynika z potrzeby wygody lub przyjmowania obcych wzorów odżywiania.

Wątpliwości w definiowaniu śniadania dotyczą wypijania napojów bez spożycia żywności „stałej”. Przeważa pogląd, że filiżanki kawy lub porcji soku nie można uznać za śniadanie. Śniadanie oznacza spożycie żywności w takiej ilości, która dostarcza organizmowi istotnej ilości energii i składników odżywczych – istotnej z punktu widzenia pokrycia potrzeb organizmu. Za ilość żywności większą niż „śladowa” uznaje się z kolei na przykład jedną kromkę chleba, dwie łyżki stołowe twarogu, mięsa, warzyw lub owoców, ilość wędliny lub sera wystarczającą na „dobrze przykrytą” kromkę chleba.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz