Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Dzień Zdrowego Śniadania

8 listopada - Dzień Zdrowego Śniadania

sobota, 7 listopada 2015

Shake it

Tym razem prezentujemy kilka pomysłów na pyszne koktajle. 



ZIELONY SZEJK z sokiem jagód aci (aciberry)

                         

Składniki:

kilka liści czerwonego lub zielonego jarmużu (lub inne liściaste warzywo)
garść świeżego szpinaku (opcjonalnie)
1/2 banana
kilka truskawek
plasterek cytryny
1/3 szklanki soku z jagód aci (ACIBERRY) lub czarnej porzeczki
plaster ananasa
1 łyżeczka nasion szałwi hiszpańskiej (chia seeds) lub siemienia lnianego
1 łyżeczka zmielonych migdałów
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze z paroma kostkami lodu.

Koktajl pomidorowy


Składniki: 

1 kg dojrzałych pomidorów
liście świeżej bazylii
bazylia suszona
sól
pieprz czarny
Pomidory sparz, obierz ze skórki. Zmiksuj, dodaj suszoną bazylię i pieprz do smaku. Możesz dodać odrobinę soli

Szejk brokułowy



Brokuł dzięki dużej zawartości silnego przeciwutleniacza – sulforafanu, ma przede wszystkim właściwości antynowotworowe. Dodatkowo stanowi on naturalną tarczę przed wrzodami żołądka i anemią oraz reguluje poziom cukru we krwi, przez co jest szczególnie polecany cukrzykom.

Jeżeli masz problemy z dokuczliwymi skurczami mięśni lub z obrzmieniami, regularne spożywanie naszego koktajlu powinno ci pomóc

Składniki: pół brokuła, 2 łyżki pestek dyni, pół szklanki wody mineralnej.

Sposób przygotowania:
Brokuła oczyść i podziel na małe różyczki.
Przygotowane warzywo zmiksuj z pestkami dyni i wodą mineralną.

Wartość energetyczna koktajlu to około 165 kcal w 200 ml.

Szejk szpinakowy


Składniki:

1,5 zielonego jabłka
1 garść mrożonego lub świeżego szpinaku
1 pałka selera naciowego
1/2 obranej ze skórki cytryny
1/2 pomarańczy lub 2 mandarynki, obrane ze skórki
1 łyżeczka oleju z pestek dyni lub innego
woda
Miksujemy wszystko w blenderze i dodajemy tyle wody aby uzyskać konsystencję szejka.

Szejk z dyni



Z tego przepisu możemy bardzo łatwo wyczarować dwa smakołyki, szejk i deser. Oba są wyjątkowo smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy mieć królową jesiennego stołu – dynię. Reszta to już kwestia naszej kulinarnej fantazji. Warto skorzystać z kolejnego deserku z dyni.

Składniki:
1 szklanka upieczonej dyni
ok. 1 szklanki mleka kokosowego; możemy użyć migdałowe lub z nerkowców (przepisy na blogu – kategoria: mleko roślinne)
szczypta soli
1/3 szklanki syropu klonowego lub daktylowego; można użyć też miód lub banan
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki karobu – dodajemy kiedy chcemy uzyskać „czekoladowy” deser lub szejk
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze w zależności od konsystencji którą chcemy uzyskać dodajemy mleko kokosowe lub kilka mlek roślinnych zmieszanych razem.
Jeżeli dodamy więcej mleka roślinnego zrobimy szejk, jak mniej, wyjdzie kremowy deserek z dyni, coś w rodzaju budyniu.
Deser możemy posypać orzechami, jagodami goji, daktylami, rodzynkami, prażonymi pestkami z dyni lub słonecznika.


Źródła: 1 2 3 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz