Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Dzień Zdrowego Śniadania

8 listopada - Dzień Zdrowego Śniadania

sobota, 7 listopada 2015

Dania z dyni

Ostatnio nastała moda na smaczne dania z dyni. Poniżej prezentujemy kilka z nich:


Dżem dyniowo-pomarańczowy


PRZYGOTOWANIE

  • Dynię umyć, obrać ze skórki, wyjąć miękki miąższ wraz z pestkami. Pozostały twardy miąższ pokroić w kostkę i włożyć do garnka.
  • Dodać 4-5 łyżek wody i co chwilę mieszając gotować do miękkości przez ok. 20 minut.
  • Miękką dynię zmiksować blenderem na mus. Dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix z saszetki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować przez 3 minuty.
  • Gorącym dżemem napełnić wyparzone gorące słoiki i od razu zakręcić. Przechowywać w spiżarce.
Zupa dyniowa z pestkami dyni


PRZYGOTOWANIE

  • W garnku na oleju podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek oraz listki rozmarynu. Dodać kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku i obrany, pokrojony w kosteczkę pomidor. Smażyć przez ok. 1-2 minuty, następnie dodać dynię i podgrzać.
  • Wlać bulion, dodać mielone migdały i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie zupę zmiksować, doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Podawać ze zrumienionymi na patelni pestkami dyni i olejem z pestek dyni.
Zupa dyniowa z jabłkiem i orzechami włoskimi


PRZYGOTOWANIE

  • Podgrzać olej w większym garnku z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać starty czosnek, starty imbir i przekrojoną na pół, wypestkowaną chili. Smażyć przez minutę.
  • Dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka (oraz surową dynię pokrojoną w kosteczkę - jeśli jej używamy). Smażyć mieszając co jakiś czas przez około 4 - 5 minut. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna garnka, można dodać 2 - 3 łyżki bulionu. Teraz dodać dynię upieczoną, pokrojoną na kawałki. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i zagotować.
  • Wlać bulion w takiej ilości aby sięgał 2 cm ponad poziom warzyw. Zagotować, przykryć i gotować przez około 10 minut na mniejszym ogniu aż dynia będzie miękka. Zmiksować na gładkie puree dodając w razie potrzeby więcej zagotowanego bulionu.

PROPOZYCJA PODANIA

Świeżo zmielony kolorowy pieprz, orzechy włoskie podprażone na suchej patelni, chleb pieczony w żaroodpornym garnku z grubą i chrupiącą skórką np. z dodatkiem gorgonzoli (z TEGO przepisu). Gorącą zupę można posypać posiekaną gorgonzolą lub skropić mlekiem kokosowym.

WSKAZÓWKI

* Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość.


Kopytka/gnocchi dyniowe


PRZYGOTOWANIE

  • Przygotować i odmierzyć purée z ziemniaków. Zmiksowaną upieczoną dynię (purée dyniowe) włożyć na patelnię i smażyć przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, aż z dyni wyparuje woda i stanie się bardziej gęsta (dzięki temu do ciasta będziemy mogli dodać mniej mąki, więc kluseczki będą delikatniejsze i bardziej miękkie po ugotowaniu). Ziemniaki i dynię ostudzić.
  • Na stolnicę przesiać obydwie mąki (jeśli ziemniaki były pieczone, być może nie cała mąka będzie potrzebna), dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, dodać drobno starty lub pokruszony ser, doprawić papryką i opcjonalnie gałką muszkatołową, wszystko posiekać nożem.
  • Dodać jajko i żółtko, połączyć wszystkie składniki w jedną gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1,5 cm. Szklaneczką wyciąć małe kółka i pozostawić je na stolnicy.
  • Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała, wrzucić połowę kopytek i gotować na większym ogniu do wypłynięcia na powierzchnię. Gotować jeszcze przez kilkanaście sekund, następnie wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Zagotować ponownie wodę i powtórzyć z resztą klusek. Złączyć resztki ciasta i wyciąć kilka ostatnich kopytek.

PROPOZYCJA PODANIA

Ze smażoną na maśle szałwią, lub z GULASZEMSOSEM GRZYBOWYM lub PIECZARKOWYM. Jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do ŻEBEREK WIEPRZOWYCH lub JAGNIĘCYCH.
Masło szałwiowe: 50 g masła (najlepiej klarowanego) / listki z pęczka (doniczki) szałwii / sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  •  Na patelni roztopić masło, jeśli nie było klarowane, podgrzewać je aż zacznie skwierczeć, wówczas usunąć zebraną na powierzchni pianę. Do czystego masła włożyć listki szałwii i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu aż będą chrupiące. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić z ognia.

WSKAZÓWKI

Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość.

Pomysły zaczerpnięte ze strony: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz